Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2021.11.16 10:24

Levendula mánia

Levendula mánia

Tudtátok, hogy a  magyar elnevezés a francia levendulára onnan eredhet, hogy az 1920-as években a Tihanyi-félsziget levendulatelepítéséhez Franciaországból rendelték a szaporítóanyagot.

Ez a gyöngyörű növény - be kell vallanom én is nagyon szeretem - örökzöld.

Többféle változatban találkozhatunk vele itthon. 

A levendula fehér és lila virágokkal is megtalálható. A lila virágú levendula fajta jobban elterjedt, de nagyon sok kertben megtalálható már a fehér virágú levendula is. 

Háromféle módon szaporítható, dugványozással, bújtással, vagy magvetéssel.

  • A levendula szaporításának egyik népszerű módszere a dugványozás, amikor tulajdonképpen az anyanövényt reprodukáljuk; klónozzuk. 
    • Kivitelezése: levágunk egy részt a levendulából, amit gyökereztetünk, és így állítjuk elő a levendulánk tökéletes mását. 6, 8, 10 cm-es, egyéves hajtásokat metszünk le 3-4 éves levendula bokorról. A hajtás feléről lehúzzuk a leveleket, és magas (85-90%) relatív páratartalom mellett gyökereztetjük. Ez fólia- vagy dunsztosüveg-takarással megoldható, nem kell hozzá üvegház.
  • Bujtással ősszel a saját sorában lehajtunk a föld alá egy-egy szálat a levendulából, abból kibokrosodik. Tavasszal kitakarjuk, és a sok kis meggyökeresedett palánta lemetszve szétültethető.
  • Magvetéssel
    • Ha tavasszal tudunk levendulát magról vetni, hogy nagyobb százalékban csírázzanak ki a magvak, imitálni kell a telet. Hó nem szükséges, csak a fagyos hideg; pár napra fagyasztóba kell a levendula magokat tenni, azután 1-1,5 cm-re kell az előzőleg felásott és tömörített talajba vetni, 15–20 cm-es sortávolsággal.
    • Ha ősszel vetjük a magot, a fagyasztást elhagyjuk, úgyis jön az a téllel. 0,5–1 cm-re, tehát mindenképp sekélyen ültessük a levendula magokat. Sortávolságnak ekkor is 15–20 cm-t érdemes hagyni. A földet a vetés előtt és után is jól tömörítsük, majd öntözzük be. Az őszi vetés lassabban fog kikelni tavasszal, áprilisi végéig. Ha sűrű lett a kelés, ritkítsuk, amikor már jó pár levél is látható a kis levendulákon (a kiszedett egyedeket ültessük át). Kelés után az öntözést ne felejtsük el! A 4–5 leveles kis egyedeket szét kell ültetni a további fejlődéshez legalább 5 cm-re egymástól, és amikor elérik a 15–18 cm magasságot, akkor vágjuk vissza felére, hogy elinduljon a bokrosodás.

Sokan szeretik ezt a növényt a lakásban, vagy kertben használt eszközökön, nemcsak a kertekben. 

Webáruházunk kínálatában találhat sok szép terméket levendula mintával és ígérjük ez a kínálat bővülni fog még.