Készíts ízletes süteményeket a szilikonos tortaforma segítségével!
A szilikonos tortaformák egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a háziasszonyok körében, nem véletlenül. Könnyen használhatók, tisztíthatók és nem tapad le bennük a tészta.
Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai blogbejegyzésünkben megosztunk egy ínycsiklandó csokoládé-málna torta receptet, amelynek az elkészítéséhez elengedhetetlen ez a konyhai kellék.
Hozzávalók
A torta alapjához:
- 200 g étcsokoládé
- 200 g vaj
- 250 g kristálycukor
- 4 tojás
- 150 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 200 g friss málna
A málnás töltelékhez:
- 200 g friss málna
- 50 g kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
A csokoládékrémhez:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín
- 50 g vaj
A torta elkészítése
- Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd vedd elő a szilikonos tortaformát! Nem szükséges kivajazni vagy lisztezni, mivel ahogy már fentebb is említettük, a tészta nem ragad bele.
2. A torta alapjának elkészítése
Olvaszd meg a csokoládét és a vajat gőz felett vagy mikróban! Ügyelj arra, hogy ne melegítsd túl, csak addig, amíg teljesen elolvadnak!
Következő lépésként keverd hozzá az 1 literes mércés kancsónkkal kimért cukrot, egyenként add hozzá a tojásokat, és szitáld bele a lisztet, a sütőport és a sót! Majd keverd simára a tésztát, és óvatosan forgasd bele a friss málnát, hogy egyenletesen jusson belőle mindenhová!
3. Sütés
Öntsd a tésztát a szilikonos tortaformába, és süsd 180°C-on körülbelül 35-40 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön! Mivel a szilikonos forma egyenletesen oszlatja el a hőt, így biztos lehetsz abban, hogy a torta egyenletesen sül majd meg.
4. A málnás töltelék elkészítése
Egy kis lábasban keverd össze a málnát, a cukrot és a citromlevet, majd ezt főzd közepes lángon, amíg a málna szét nem esik, és a keverék be nem sűrűsödik! Ha kihűlt, passzírozd át egy szűrőn, hogy megszabadulj a magoktól!
5. A csokoládékrém elkészítése
Olvaszd meg a csokoládét a tejszínnel gőz felett vagy mikróban, és keverd simára! Aztán add hozzá a vajat, és keverd addig, amíg teljesen fel nem olvad és egynemű krémet nem kapsz!
Hagyd hűlni szobahőmérsékletűre, hogy a krém kissé megdermedjen.
A torta összeállítása
Ha a torta teljesen kihűlt, vágd két egyenlő rétegre! Az alsó réteget kend meg a málnás töltelékkel, majd helyezd rá a felső réteget, és az egész tortát vond be a csokoládékrémmel! A tetejét és az oldalait pedig egyenletesen simítsd el egy spatulával!
Ezután pedig jöhet a díszítés! Tegyél a tetejére néhány szem friss málnát és reszelt csokoládét, illetve a látvány kedvéért szórd meg egy kevés porcukorral!
Néhány jó tanács a szilikonos tortaforma használatához
Az első használat előtt mindenképpen mosd el a szilikon formát meleg, szappanos vízben, hogy eltávolítsd az esetleges gyártási maradványokat!
Továbbá fontos, hogy amikor sütésre kerül a sor, akkor a tésztával töltött formát egy tepsire helyezve tedd a sütőbe, hogy stabil legyen és ne boruljon fel!
Összegzés
A szilikonos tortaformák használata egyszerű és praktikus, ráadásul csodálatos süteményeket készíthetsz velük, mint például ezt az ínycsiklandó csokoládé-málna tortát. Ez a recept nemcsak ízletes, hanem látványos is, tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra.
Ne felejtsd el követni a tippeket a szilikonos tortaforma használatához, hogy a süteményed mindig tökéletes legyen!
Ha pedig kérdésed van, tudod, hol találsz minket!