Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.09.23 12:18

Melyek az ideális befőttesüveg méretek?

Melyek az ideális befőttesüveg méretek?

Mivel az előző blogbejegyzésünkben a lekvár befőzésének témáját boncolgattuk, ezért most arra gondoltunk, hogy részletesebben átbeszélnénk a különböző befőttesüveg méreteket, hogy a lehető legkönnyebben találhasd meg a befőzési céljaidnak leginkább megfelelő verziót.

 

Egyébként a ma ismert befőttesüveget egy philadelphiai férfi, John Landis Mason találta fel 1858-ban, amelyet még a mai napig is “Mason jarnak” neveznek angolul - hiába jelent meg több versenytárs is a piacon.

Többféle kategóriába sorolhatók

 

A befőttesüvegek kategóriáján belül megkülönböztetjük a normál és széles szájú, illetve az egyenes és a kúp alakú verziókat. 

 

A normál befőttesüvegek szája 70 mm vagy 2,75 hüvelyk átmérőjű, és tökéletesen tárolhatók bennük zselék, lekvárok, szószok, salsa, töltelékek vagy apróra vágott zöldségek. A széles szájú verziók viszont még viszonylag újak a piacon. A szájuk átmérője 86 mm vagy 3,38 hüvelyk. Azok, akik viszonylag gyakran fogyasztanak nagyobb mennyiséget az általuk frissen befőzött dolgokból, a sokoldalúságuk miatt kedvelik őket. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az üvegedényeknek a tisztítása is sokkal egyszerűbb.

 

Míg az egyenes oldalú befőttesüvegek kényelmesen használhatók bármilyen étel befőzésére, legyen az zöldség vagy gyümölcs, és fagyasztásra is kiválóan alkalmasak. A kúp alakú verziók használata pedig inkább italok, például szörpök eltételére ideálisak. 

 

Milyen befőttesüveg méretek állnak a rendelkezésedre?

 

A változatosság elsőre zavarónak tűnhet, de a kiválasztás egyszerűbbé válik, ha átgondolod, hogy mit is szeretnél az adott üvegbe belerakni, és általában mennyit használsz fel ebből az ételből a kinyitása után észszerű időn belül.

 

A jelenleg gyártott legnagyobb befőttesüvegek teljes térfogata 10 liter, így jól használhatók például savanyúságokhoz vagy befőttekhez. A népszerű méretek közé pedig a 120, 240, 480, 810 és 950 ml-es verziók tartoznak, amelyeket főként szószok és fűszerek eltételére alkalmaznak. De a 370 ml-es befőttesüveget is sokan választják, mivel nagyszerűen elfér a hűtőszekrény ajtajában. A texturált oldalak pedig megakadályozzák a csúszást még páralecsapódás és nedvesség esetén is. 

 

Mennyire lesz belőlük szükséged?

 

Annak érdekében, hogy megbecsülhesd a szükséges befőttesüvegek számát, célszerű egy listával kezdeni a befőzendő ételekről, és hogy milyen mennyiségben kerülnek feldolgozásra. A teljes mennyiség kiszámítása mellett hasznos annak az átgondolása is, hogy hányféle befőttesüveg típust használsz majd fel. Itt főként az dönt, hogy az ételt csak télen vagy egész évben fogyasztjuk, vagy csak alkalmi csemegének szánjuk.

 

A mi háztartásunkban például kéthetente egy liter paradicsomszószt használunk el a pizza estéken. Így ebből inkább literes és nem félliteres kiszerelésben teszünk el, mert a felbontás után egy-két hétig még eláll a hűtőben. Ez helyet takarít meg, és kevesebb üvegre van szükség. 

 

E logika alapján minimum 25 liter paradicsomszósszal érdemes terveznünk egy évre. De ha még azt is beleszámoljuk, hogy még időközben felhasználunk belőle tésztaszószhoz vagy chilihez is, akkor 40 liter alatt nem állhatunk meg. 

 

Milyen eszközök kellhetnek még?

 

Elsőként a különféle ételek faragásához indokolt lehet néhány különálló kés beszerzése. De az sem árt, ha van a közeledben egy ideális méretű tölcsér. Hiszen így tiszta maradhat az edény, és a pazarlás is elkerülhető. A gyorsabb és hatékonyabb munkamenetet pedig már nem is említjük. Ami még jól jöhet, az egy szélesebb edény, amelyben a befőzni kívánt ételt elkészíted, valamint egy merőkanál a kitöltéshez. 


Ha esetleg bármi kérdésed maradt volna, akkor fordulj hozzánk bizalommal!