Indulhat az eper befőzési szezon!
Ahogy beköszönt a tavasz, úgy érkezik el az eperszezon is. Az utcai árusok és a piacok standjai tele vannak eperrel, így elérkezik az ideje, hogy elkezdjük befőzni az epret és elkészíteni az isteni finom eperlekvárt.
A befőzés kiváló konyhai elfoglaltság, ami nem csak finom, de nagyon hasznos is. Az eperlekvár hosszú időn át eláll, így szinte bármikor felhasználhatjuk reggelire, pékárukhoz, vagy akár egy finom fagylalthoz.
Ha elkezded a befőzést, akkor mindenképpen szükséged lesz befőttesüvegre. Az epres befőttesüveg különösen jól mutat a friss eperekkel megrakott falusi konyhapulton, és még arra is jó, hogy jól zártan eltárolja az értékes lekvárokat és fűszeres szirupokat.
A befőzési folyamat maga egyszerű és könnyen elsajátítható, és az egész család örömét leli benne. A gyerekeknek is nagy élmény, ha segíthetnek az eprek mosásában és azok feldarabolásában.
Összességében az eperlekvár és a befőzés nagyszerű módja annak, hogy kiélvezzük a tavasz ízeit és elraktározzuk az értékes eperkészletet az elkövetkező hónapokra. És ki tudja, talán az elkészített eperlekvár megnyeri a szomszédok és barátok szívét, akik biztosan örülnének egy adagnyi friss és ízletes lekvárnak.
Egy egyszerű, mégis finom édesség, amelyet az egész család fogyaszthat, az eperlekvár. Az eperlekvárnak az a szépsége, hogy szezonális és könnyű elkészíteni. Az alábbiakban egy egyszerű receptet találsz az eperlekvár elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 400 g kristálycukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Mossuk meg az epret, majd távolítsuk el a szárát. Vágjuk félbe vagy negyedekre az epreket, attól függően, hogy milyen méretűek.
- Tegyük az epreket egy lábasba és szórjuk rá a cukrot. Adagoljunk a masszához egy citrom levét. Kezdjük lassú tűzön tűzön melegíteni, majd keverjük össze jól. Óvatosan keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
- Ha a cukor teljesen feloldódott, akkor növeljük a hőmérsékletet és forraljuk a lekvárt kb. 15-20 percen keresztül. Közben gyakran keverjük meg a keveréket, hogy elkerüljük, hogy az alja odaégjen.
- A forrás után húzzuk le a lekvárt a tűzről, és hagyjuk hűlni. Amikor a lekvár kicsit lehűlt, töltjük bele sterilizált befőttes üvegekbe.
Az eperlekvár íze isteni, istenien bármit is szeretnél enni hozzá, kenheted palacsintára, piríthatsz kenyérre, vagy akár jégkrémre is jól mutat. Az elkészítése egyszerű, szóval kipróbálhatod otthon, ha úgy érzed, hogy valami egyszerű és finom nasira vágyik az egész család.
Ha bármilyen kérdésed van az eszközökkel kapcsolatban szívesen segítünk, elérhetőségeinken keress bennünket.