Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.07.11 11:37

Milyen fakanáltartón érdemes pihentetni a kanalunkat?

Milyen fakanáltartón érdemes pihentetni a kanalunkat?

A fakanáltartót gyakran figyelmen kívül hagyják, mint konyhai kiegészítőt, de ez nem egyszerűen egy felesleges eszköz. Rendkívül funkcionális és nélkülözhetetlen kellék a konyhában való élet megkönnyítéséhez. 

 

Miért? Még azok sincsenek oda a takarításért, akik alapjáraton nagyon szeretnek sürögni-forogni a konyhában, a fakanáltartó használata pedig egy kicsit leegyszerűsíti ezt a feladatot. Gondoljunk csak bele - egy kiadós adag chilit kotyvasztunk egy holland sütőben, és a fakanalat az edény peremére rakjuk, ahonnan az sajnálatos módon leesik, és beterít mindent a paradicsomos szósz. Nos, mindez elkerülhető egy fakanáltartó alkalmazásával. 

A fakanáltartó anyaga

 

A kanáltartók különféle anyagokból készülnek. A rozsdamentes acéltámasztékok modern, elegáns megjelenést kölcsönöznek, ugyanakkor rendkívül tartósak. A kerámia változatok viszont rusztikus megjelenésűek, de nagyobb a törés kockázata. Továbbá a fa is igazán vonzó és tartós anyag ezeknek a termékeknek a megalkotásához, azonban könnyen foltosodik, és nem mosható mosogatógépben. 

 

Méret

 

Amikor a kanáltartó méretét választjuk, figyelembe kell venni a többi konyhai eszköz méretét. Például a nagy merőkanalak és habverők nagyobb felületet igényelnek, mint a kisebb fakanalak és spatulák.

 

Kapacitás

 

Egy nagyobb kanáltartóban egynél több kanál is elférhet egyszerre. Érdemes azonban őket külön tartani, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést főzés közben. De egyébként egyes tartókat bevágásokkal vagy bemélyedésekkel terveztek, amelyek lehetővé teszik, hogy több eszköz egyszerre pihenjen anélkül rajtuk, hogy egymást érintenék.

 

Tartósság

 

Mivel a kanáltartó a konyhában fog nagy szerepet játszani, így a hőnek és természetesen a különféle ételmaradékoknak lesz kitéve. Olyanra kell tehát, hogy essen a választásunk, amely nem reped meg nyomás alatt. De az sem utolsó szempont, hogy folt- és szagálló legyen. 

 

Mosogatógépben mosható, BPA mentes

 

A kanáltartókat úgy tervezték, hogy “rendetlenek legyenek”. Ezért a főzés végén azt szeretnénk, hogy a kanáltartó könnyen tisztítható legyen. Sok fogyasztó számára ez azt jelenti, hogy be lehessen dobni a mosogatógépbe, de itt jön a bibi. Nem minden kanáltartóval lehet ezt megtenni. Míg a fatartók egyáltalán nem, a legtöbb kerámia, fém és műanyag változatuk mosogatógépben tisztítható. 

 

Műanyag kanáltartó vásárlásakor érdemes olyat választani, amelyik BPA mentes. Ez egy gyakori vegyszer, amely a műanyagokban található, és számos potenciálisan káros hatással lehet a gyermekek és felnőttek egészségére. 

 

A benne rejlő lehetőségek

 

A különböző színek és anyagok kifejezik az esztétikánkat, és lehetőséget kínálnak más konyhai eszközökkel való összekapcsolásra is. Helyezzük például a fehér kanalunkat egy monokróm szegélyre a minimalista megjelenés érdekében! Vagy játsszunk a világosabb színekkel az eklektikus hangulatért! Anyag szempontjából a kerámia kanáltámasz sima és természetes érzést ad a térnek. De klasszikus matéria lévén tökéletesen illeszkedik a rusztikus vagy hagyományos stílusú konyhákba is. 

 

A modern, tartós megjelenés érdekében pedig érdemes egy fémes anyagból, például rozsdamentes acélból vagy krómból készült kanáltartót választani, ami a mi kínálatunkban is megtalálható. Egy a fontos, ügyeljünk arra, hogy azt válasszuk, amelyik a mi személyes stílusunkat megragadja! Reméljük, hogy ezzel a kis útmutatónkkal sikerült felhívni a figyelmet ennek a remek eszköznek a jelentőségére. Ha bármi kérdésed felmerülne még, akkor ne habozz megkeresni minket!