Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.02.15 08:13

Miért érdemes beszerezni egy porcelán kiskanalat?

Miért érdemes beszerezni egy porcelán kiskanalat?

Mindannyian használtunk, vagy legalábbis láttunk már porcelán kiskanalat életünk során, mivel egy olyan klasszikusról beszélünk, amely mindenféle stílusú otthonban remekül megállja a helyét. 

 

Csakúgy, mint a kerámia esetében, a porcelán terméknek is többféle típusa létezik. De mik is ezek pontosan?

“Puha paszta porcelán”

 

A „mesterséges porcelánnak” is nevezett típus sérülékenyebb, mivel az előállításhoz nincs szükség szupermagas hőmérsékletre vagy különleges ásványi anyagokra. Így nagyobb valószínűséggel törik el, ha forró vízzel érintkezik. Ez a porcelán leggyengébb változata, és egyben a legolcsóbb is.

 

“Kemény paszta porcelán”

 

A „mesterséges porcelánnal” ellentétben a keménypaszta porcelánt „igazi porcelánnak” is nevezik - kaolinból, földpátból és petunce-ból készült. 

 

Kínai csontporcelán 

 

Ez az egyik legtartósabb porcelánfajta - kaolinból, földpátból és csonthamuból készül.

 

Most, hogy már ismerjük a különböző fajtáit, vitassuk meg kicsit részletesebben a használatának néhány előnyét, amikről egy korábbi blogbejegyzésünkben is tettünk pár említést. 

 

Tartósság

 

A kerámia edények és evőeszközök birtoklásának egyik legjelentősebb kockázata az, hogy egyszer biztosan eljön majd az az idő, amikor sajnos eltörnek, bármennyire is vigyáztunk rájuk. 

 

Ez a rizikó azonban jelentősen csökken, ha a porcelán verzió mellett tesszük le a voksunkat. A porcelán ugyanis egy nagyon sűrű anyag, kiváló mechanikai ellenállással rendelkezik, ami nagyban hozzájárul a szilárdságához.

 

Mikrohullámúsütő-barát

 

Igaz, hogy a kiskanalakat nem igazán szoktuk beteni a mikróba, de azért fontos megemlíteni, hogy a porcelánt a nagyobb sűrűsége és azon képessége, hogy egyenletesen osztja el a hőt az egész anyagon, kevésbé teszi hőérzékennyé.

 

Pontosan ez az oka annak, hogy a mindennapi, gyenge minőségű kerámiák helyett a szakértők ezeknek a használatát javasolják. Mivel amellett, hogy könnyen tönkremennek a mikróban, komoly kockázatot is jelentenek az élelmiszerek épségére és a mi egészségünkre nézve is. 

 

Egy porcelán kiskanál kevés karbantartást igényel

 

A legtöbb étkészlet tisztítása hosszabb ideig tart, különösen akkor, ha zsíros vagy olajos dolgot fogyasztottunk általuk. Azonban mivel a porcelán anyaga tapadásmentes, ez azt jelenti, hogy a használat után könnyen tisztítható és szárítható. 

 

Könnyű a súlya

 

Ha az étkészlet túl nehéz, az azt is jelenti, hogy evés vagy ivás közben macerás őket emelgetni, aminek következtében ezekhez a tevékenységekhez negatív érzéseket társítunk majd. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél még a tisztítás is problémákat okozhat.

 

A porcelán ezzel szemben nagyon magas hőmérsékleten és nyomáson készül, ami finom üvegszerű textúrát és könnyedséget kölcsönöz neki. Ez kimondottan egy olyan tulajdonság, ami szuper előnyössé teszi ezeket az étkészleteket. 

 

100%-ban higiénikus

 

A porcelánt kb. 1320°C-os hőmérsékleten égetik, így 100%, hogy nem lesz porózus. Sima és ellenálló felülettel rendelkezik, nem szívja fel a zsírt, a szagokat vagy a baktériumokat, és nem változtatja meg az ételek ízét, vagyis egy szóval a tökéletes higiénia garanciája.

 

Összegzés

 

Egy porcelán kiskanál hosszú éveken keresztül barátunk lesz, mivel egyrészt a kaolinnak köszönhetően erős, ütésálló és nem karcolódik. Emelett könnyen, akár mosogatógéppel is tisztítható. Ráadásul az idő sem látszik meg rajta. Másrészről pedig az esztétikai megjelenésében is mindent célt kielégít. 


Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy érdemes-e porcelán étkészletet választanod, akkor bátran keress meg a kérdéseiddel minket.