Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2023.01.20 11:29

Hogyan tegyél rendet a konyhai tálalóban?

Hogyan tegyél rendet a konyhai tálalóban?

A legtöbbi hobbi szakács rengeteg különféle méretű, formájú és kategóriájú kelléket tárol a konyhai tálalóban, ami kihívást jelent a szekrényben fellelhető hely hatékony kihasználásához. 

 

A megfelelő rendszerezés viszont a konyha működőképességének egyik alappillére. Segít pénzt megtakarítani azáltal, hogy tudod, milyen élelmiszerek és eszközök vannak már a tarsolyodban. Ráadásul így időt takaríthatsz meg a főzésnél, az étkezések megtervezésénél és az élelmiszerlista elkészítése során. Sőt, annak köszönhetően, hogy mindennek megvan a kijelölt helye, a takarítás is könnyebb lesz.

 

Ezért is gondoltuk úgy, hogy a mai blogbejegyzésünkben megosztunk néhány egyszerű és hasznos tippet a konyhai tálalók rendszerezéséhez.

 

Pakolj ki mindent a konyhai tálalóból!

 

Először is, győződj meg arról, hogy van-e a közelben egy szemetes és egy doboz. Ezután pedig vegyél ki mindent a szekrényből, majd menj át minden egyes elemen egyesével, és szabadulj meg a felesleges dolgoktól, mielőtt elkezdenéd rendszerezni a készletedet.

 

Jöhet a kategorizálás!

 

A cél az, hogy az elemeket úgy sorold különféle kategóriákba, hogy az megfeleljen a konyhában végzett feladatoknak. Tehát a lényeg, hogy ne foglalkozz túlzottan a megjelenéssel, ebben az esetben sokkal fontosabb a funkcionalitás.

 

A legtöbben általában úgy kezdik ezt a folyamatot, hogy az ehető és iható elemeket szétválasztják az edényektől. Majd ezután felosztják őket alcsoportokba. Hogy egy példával is illusztráljuk a dolgot: az ehető elemek feloszthatók például a sütéshez szükséges összetevőkre, a rágcsálnivalókra és a konzervekre. A másik kategóriába pedig a serpenyők, fazekak, vágódeszkák, tányérok, poharak és bögrék sorolhatók.

 

Extra elemek beszerzése 

 

Mielőtt mindent visszaraknál, azt javasoljuk, hogy lépj egy lépést hátra, és mérd fel azt, hogy valóban hatékonyan van-e berendezve a konyhád. A szükséges eszközök és összetevők közel vannak-e ahhoz a helyhez, ahol a leggyakrabban használod őket? A fűszereidnek például nem a spájzban van a helyük, hanem a tűzhely mellett az 5 rekeszes M-es rendszerezőkben, amelynek segítségével könnyebben átlátod majd a készletet. 

 

Ezután alkoss egy stratégiát arról, hogy hogyan helyezed majd el a különféle alkategóriák elemeit az egyes szekrényekben. Tegyük fel például, hogy minden poharat és bögrét egy helyre tervezel rakni, akkor fontos, hogy inkább azok kerüljenek előre, amelyeket többször használsz. Amennyiben minden nap kávéval indítod a reggeledet, akkor a kávéscsészék mennek legelőre, a szimpla poharak mögé, és a borospoharak mennek leghátra, mivel a legtöbbünknek általában ritkábban van lehetősége, hogy borozgasson. 

 

Végül ne feledd, hogy nem kell feltétlenül mindent bezsúfolnod a szekrényekbe, elhelyezheted őket akár a konyhai tárolódobozaink egyikében a pulton is. 

 

Használj tárolódobozokat a szóródó élelmiszerekhez!

 

Az átlátszó konyhai tárolódobozaink nemcsak azért zseniálisak, mert egy szempillantás alatt felmérheted, hogy mi van bennük, hanem azért is, mert könnyen egymásra rakhatók, így helytakarékosan helyezhetők a konyhai tálaló belsejében. Ennek köszönhetően ideálisak lehetnek az olyan gyakran használt szóródó élelmiszerek tárolására, mint amilyen például a liszt vagy a cukor. 

 

A végső tanácsunk pedig az, hogy ezt a rendszerezést évente legalább egyszer tedd meg. Ez segít majd megszabadulni a lejárt szavatosságú élelmiszerektől és azoktól a konyhai cikkektől, amelyeket biztosan nem fogsz már használni. Minél gyakrabban raksz rendet, annál funkcionálisabb és szebb lesz a konyhád. Ha kérdésed lenne a témával kapcsolatban, ne habozz megkeresni minket az elérhetőségeink egyikén!