
Hogyan süssünk mézeskalácsot karácsonyra?
Sokan szeretik a mézeskalácsot karácsonykor, vagy mikulásra, de nem mernek nekifogni a sütésnek. Bátorítani szeretnék mindenkit, mert kevés hozzávalóból nagyon finom kalácsokat lehet sütni és kínálatunkban megtalálhatóak a hozzá való sütőformák is.
A gyerekek is imádják, mikor anyával, vagy apával, de akár az egész család együtt süti és díszíti a kisült mézeskalácsokat. Ha pedig saját magunk készítjük, akkor még jobban is ízlenek.
Egy recepttel szeretnénk kedveskedni minden kedves látogatónknak a mézeskalács sütéshez:
Hozzávalók:
50 dkg méz,
2 egész tojás,
2 tojássárgája,
6 dkg cukor,
50 dkg liszt,
1 kk. szódabikarbóna,
1 késhegynyi fahéj, citromhéj
Elkészítés:
A mézet langyosítsuk meg, keverjük össze a tojásokkal és a szódabikarbónával, a fahéjjal és a citromhéjjal. A lisztet apránként adagoljuk hozzá, jól dolgozzuk össze a tésztát, lisztezett munkalapon fél centire nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti figurákat. Tegyük kivajazott, lisztezett tepsibe, aztán 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára.
Ha kihűlt, díszítsük cukormázzal. Ehhez 1 tojásfehérjét verjünk fel 14-15 dkg porcukorral. Ennek a masszának sűrűnek kell lennie, ha túl híg, keverjük tovább, vagy adjunk hozzá még porcukrot. A díszítéshez használjunk nyomózsákot, vagy szúrjuk ki egy nejlonzacskó sarkát.
Érdemes tudni, hogy gyorsabban megpuhulnak a sütik, ha a mézeskalácsok mellé almahéjat teszünk a dobozba.
Kellemes Ünnepeket kíván!
A lakberbazar csapata!