Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.10.25 15:47

A házi tészta készítésének művészete

A házi tészta készítésének művészete

Szeretnéd lenyűgözni a barátaidat és a családodat a házi tészta készítésével kapcsolatos készségeiddel? Akkor a lehető legjobb helyen jársz, ugyanis ez a cikkünk felvázolja majd neked mindazt, amire szükséged van.

Megfelelő eszközök

 

Ahhoz, hogy egy tésztát házilag a nulláról el tudj készíteni, csupán néhány eszközre van szükséged. Ilyen például a sodrófa, a villa, illetve egy tésztavágó és -formázó szerszám. 

 

De akkor sem kell kétségbeesned, ha az utóbbival nem rendelkezel, mivel a legtöbb tésztaforma elkészíthető egy éles késsel és egy kis türelemmel. Ennek ellenére, ha igazi tésztaínyencnek tartod magad, érdemes egy pillantást vetned például a csigatészta készítő készletünkre. Bár természetesen gépet is használhatsz a folyamat felgyorsítására, mi inkább a gyakorlatiasabb megközelítést részesítjük előnyben, ahogyan azt annó édesanyánk is tanította. 

 

Ebbe a szemléletbe pedig tökéletesen beleillik ez az említett csigatészta készítőnk, amelynek a használata igazán egyszerű. Csippents le néhány darabot a legyúrt házi tésztából, majd ezt az ujjaiddal lapítsd rá a fadeszkára. A pálcika segítségével pedig sodord ki.

 

Milyen lisztet érdemes használni a házi tészta készítéséhez?

 

A liszt a frissen gyúrt házi tészta legfontosabb sarokköve, így a megfelelő változatának kiválasztása kiemelt jelentőséggel bír. 

 

Minden tésztakészítő másra esküszik, de a legtöbben az univerzális liszttel, a 00-s liszttel, a búzadarával és a rétesliszttel szeretnek dolgozni. Az univerzális liszttel készült tészta könnyedén formázható, de a legtöbb autentikus receptben a 00-s liszt és a búzadara kerül előtérbe. 

 

Hogy te melyiket alkalmazod, az a te személyes preferenciád kérdése, de arra ügyelj, hogy mellőzd az önkelesztő liszt használatát, mivel az sütőport tartalmaz, ami nemkívánatos eredményhez vezethet a főzéskor.

 

Kedvenc csigatészta receptünk előkészítése

 

Ez a csigatészta igazán könnyen elkészíthető - csak lisztre és tojásra van szükség. Ráadásul, ha megunnád a csavart formáját, akkor természetesen elkészítheted más verzióban is. 

 

Első lépésként szitálj át kettő és egyharmad bögre univerzális lisztet egy edénybe, majd ennek a közepébe készíts a kezeddel egy lyukat, ahová óvatosan beletörhetsz 5-10 darab tojást. Ezután dolgozd össze a két összetevőt. Ha a keverék kezd már összeállni tésztává, akkor ahhoz, hogy megfelelően össze legyen gyúrva, húzd a felső szélét a közepére, és a tenyereddel nyomkodd le. Ezt követően forgasd el egy negyed fordulattal, és ismételd meg ezt a műveletet. 

 

Ha a tészta kívülről továbbra is száraznak tűnik, nedvesítsd meg a kezedet, és folytasd a fentebb leírtakat. Ellenkező esetben pedig szórj rá még egy kis lisztet. Amennyiben minden tökéletesen összeállt, akkor csomagold be a tésztát alufóliába, és pihentesd szobahőmérsékleten 15-20 percig. 

 

Formázás és főzés

 

A mindeközben megtisztított munkafelületet szórd be bőségesen liszttel, csomagold ki a tésztát, és vágd ketté egy tésztavágó spatula segítségével, amely eszköz a mi kínálatunkban is megtalálható. 

 

Ha ez megvan, nyújtsd ki a tésztát egy sodrófával 3 mm vastagságúra. Így ugyanis igazán szépen feltekerhető lesz majd. Ezután jön a képbe a fentebb említett csigatészta készítő, amelynek a használatát már kifejtettük.

 

Végül annyi teendőd maradt még, hogy tölts egy fazékba vizet, forrald fel, és ízesítsd sóval. Add hozzá a tésztát, és főzd körülbelül 3-4 percig!


Reméljük, hogy a fentebb leírtak téged is arra ösztönöznek majd, hogy legközelebb a bolti tészta helyett már a sajátodat tálalod fel. Amennyiben pedig bármilyen kérdésed adódna a folyamattal kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bizalommal.