A MAI NAPON minden termékre -15% KEDVEZMÉNY (kivéve szúnyoghálók, redőny alkatrészek)

lakberbazar.hu

Kérdésed van?

Hívj minket! 06-20/252-1552

Írj nekünk: info@lakberbazar.hu 

Kategóriák
lakberbazar.hu

Kérdésed van?

Hívj minket! 06-20/252-1552

Írj nekünk: info@lakberbazar.hu 

  • Kategóriák
    • Akciók
    • Raktárkészlet kisöprés!!!
    • Szezonális és Ünnepi termékek
    • Levendula imádóknak
    • Rovarvédelem - szúnyoghálók
    • Szúnyogháló és redőny alkatrészek
    • Konyhafelszerelés
    • Lakásfelszerelés
    • Lakástextil
    • Dekorációs termékek
    • Kozmetikai tárolók
    • Egyéb termékek
    • Kollekciók
    • Ajándékutalvány
  • Rólunk
  • Szállítási információk
  • Fizetési információk
  • Klubtagság
  • Üzenetküldés
  • Képes vásárlói tájékoztató
  • Hírlevél
  • Blog
  • Elérhetőségek
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Lekvár befőzése házilag

Lekvár befőzése házilag

 

A lekvár befőzése elsőre boszorkányságnak tűnhet: egy halom friss gyümölccsel indul, egy pálcával - pontosabban mondva fakanállal - hadonászol egy fortyogó edény felett, majd minden összeáll egy csillogó lekvárrá. 

 

Ez azonban cseppet sem varázslat, hanem a kémia és a megfelelő befőzési kellékek kombinációja, és ennek megértése a kulcsa a nagyszerű lekvár elkészítésének.

2022.09.21 15:14 Nyitrai Krisztina

Melyik gyümölcsöt válaszd a lekvár befőzéséhez? 

 

Természetesen a válasz az, amit szeretsz, de van néhány olyan trükk, amely segít kiválasztani a legjobbakat a tökéletes lekvár elkészítéséhez. 

 

Az egyik ilyen a megfelelő pektinszint, amely anyag különösen fontos a lekvár megfelelő állagának kialakításához. Léteznek természetesen magas pektintartalmú gyümölcsök, például az alma (főleg a birs), a szilva, a citrusfélék és az egres, amelyeknél nincs szükség a pótlására. Jócskán akadnak azonban olyanok is, ahol tanácsos a gyümölcsökhöz pektint adni.

 

Továbbá arra sem árt ügyelni, hogy a kiválasztott gyümölcsök egytől egyig frissek, szezonálisak és érettekek legyenek (de ne túlságosan).

 

Szükség lesz még cukorra és vízre

 

Az egyes összetevők mennyisége az elkészíteni kívánt lekvár mennyiségétől és a választott gyümölcsfajtától függően változik. A receptben előírt cukormennyiség a gyümölcs természetes édességétől vagy savanyúságától, valamint a személyes ízléstől függően 500 g-tól maximum 1 kg-ig terjedhet.

 

Extra összetevő lehet még a pektin, amelynek használatával gyorsabban elkészíthető a recepted, hiszen a sűrítési folyamat csak néhány percet vesz igénybe. Több lehetőséged is van a beszerzésére - megvásárolhatod a szupermarketben, de akár te is elkészítheted otthon. 

 

Utolsó lépések

 

Az utolsó lépésként a lekvárt még forrón a befőttes üvegekbe kell tölteni, amelyeket előtte már sterilizáltál. Javasoljuk, hogy válaszd a kínálatunkban kapható 720 ml-es FACETT befőttesüveget, mivel viszonylag nagy mennyiség belefér. 

 

Ezután jöhet rá a kupak, amely alá tanácsos befőzőcelofánt is elhelyezni - ezek szintén megtalálhatók a webshopunkban. Ha ezzel megvagy, akkor fordítsd fejjel lefelé, és hűtsd ki teljesen az üvegeket, aminek köszönhetően a lekvár tökéletes megőrzését garantáló vákuum jön létre. Ezt követően pedig rakd hideg és száraz helyre őket. 

 

Voilá, el is készültél a kitűnő lekvároddal, amelyet télen számtalan finom süteményben felhasználhatsz, de akár a pirítósodat is megkenheted vele reggelire.

 

Szőlőlekvár 

 

Mivel a szőlőnek most van a szezonja, ezért szeretnénk megosztani veled az ebből a gyümölcsből készült kedvenc lekvár receptünket. 

 

Elsőként szükséged lesz 3 kg édesebb szőlőre, amit mindenképpen moss meg, és távolítsd el közüle a túl érett darabokat. Majd önts egy csésze vizet egy edénybe, és ebben főzd a gyümölcsöt kb. 10 percig időnkénti kevergetéssel. Aztán vedd le a tűzről, és hűtsd ki. 

 

Ha ezzel megvagy, akkor kapj elő egy botmixert, és kezdd el leturmixolni, addig, ameddig csak a magok és a szárak maradnak. Ezután ugyanabban az edényben forrald fel ezt a szőlőpépet 1 ¼ csésze cukorral, 3 evőkanál pektinnel és ¼ csésze citromlével, de ez egyéni preferencia kérdése. Amikor már azt látod, hogy összeállt a lekvár, akkor kapcsold be, és még melegen mérd ki a befőttesüvegekbe. 

 

Végső gondolatok

 

A Michigani Egyetem kutatói szerint bár mindig a frissen betakarított termékek a legjobbak, a házilag befőzött áruk táplálóbbak lehetnek, mint azok a friss élelmiszerek, amelyek hosszú utat tettek meg, amíg a szupermarket polcaira kerültek. 

 

Tehát ez egy nagyszerű ok arra, hogy te is belevágj az otthoni befőzésbe. Ha pedig bármilyen kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy mely termékeinket érdemes megvásárolnod, akkor keress minket bátran. 

Vissza
Oldaltérkép
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fény-Őr Kft.
  • 2365 Inárcs, Rákóczi utca 68/b. (Nem üzlet, itt nincs kiszolgálás!)
  • +36202521552
  • info@lakberbazar.hu
  • facebook

Iratkozz fel hírlevelünkre

ÉS SZEREZD BE A 10%
KUPONKEDVEZMÉNYT!

Kattints a feliratkozás gombra!

Feliratkozás
aprohirdetesingyen.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
sixpayment
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciók
  • Raktárkészlet kisöprés!!!
  • Szezonális és Ünnepi termékek
  • Levendula imádóknak
  • Rovarvédelem - szúnyoghálók
  • Szúnyogháló és redőny alkatrészek
  • Konyhafelszerelés
  • Lakásfelszerelés
  • Lakástextil
  • Dekorációs termékek
  • Kozmetikai tárolók
  • Egyéb termékek
  • Kollekciók
  • Ajándékutalvány
  • Rólunk
  • Szállítási információk
  • Fizetési információk
  • Klubtagság
  • Üzenetküldés
  • Képes vásárlói tájékoztató
  • Hírlevél
  • Blog
  • Elérhetőségek
Belépés
Regisztráció
Cookie és Adatkezelési beállítások
Mi és partnereink olyan technológiákat használunk, mint a Cookie-k, és személyes adatokat dolgozunk fel annak érdekében, hogy személyre szabhassuk a megjelenő hirdetéseket. Ezek a technológiák hozzáférhetnek az Ön eszközéhez, és segíthetnek abban, hogy relevánsabb hirdetéseket jelenítsünk meg, és javítsuk az internetes élményt.

Az adatokat eredmények mérésére és weboldalunk tartalmának személyre szabásához is használjuk. Mivel nagyra értékeljük az Ön adatainak védelmét, ezúton kérjük az Ön engedélyét a következő technológiák használatához.

Adatkezelési tájékoztató — Általános szerződési feltételek


További információ arról, hogy a Google miként kezeli a személyes adatokat:

Google Adatkezelés
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.