Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.09.21 15:14

Lekvár befőzése házilag

Lekvár befőzése házilag

 

A lekvár befőzése elsőre boszorkányságnak tűnhet: egy halom friss gyümölccsel indul, egy pálcával - pontosabban mondva fakanállal - hadonászol egy fortyogó edény felett, majd minden összeáll egy csillogó lekvárrá. 

 

Ez azonban cseppet sem varázslat, hanem a kémia és a megfelelő befőzési kellékek kombinációja, és ennek megértése a kulcsa a nagyszerű lekvár elkészítésének.

Melyik gyümölcsöt válaszd a lekvár befőzéséhez? 

 

Természetesen a válasz az, amit szeretsz, de van néhány olyan trükk, amely segít kiválasztani a legjobbakat a tökéletes lekvár elkészítéséhez. 

 

Az egyik ilyen a megfelelő pektinszint, amely anyag különösen fontos a lekvár megfelelő állagának kialakításához. Léteznek természetesen magas pektintartalmú gyümölcsök, például az alma (főleg a birs), a szilva, a citrusfélék és az egres, amelyeknél nincs szükség a pótlására. Jócskán akadnak azonban olyanok is, ahol tanácsos a gyümölcsökhöz pektint adni.

 

Továbbá arra sem árt ügyelni, hogy a kiválasztott gyümölcsök egytől egyig frissek, szezonálisak és érettekek legyenek (de ne túlságosan).

 

Szükség lesz még cukorra és vízre

 

Az egyes összetevők mennyisége az elkészíteni kívánt lekvár mennyiségétől és a választott gyümölcsfajtától függően változik. A receptben előírt cukormennyiség a gyümölcs természetes édességétől vagy savanyúságától, valamint a személyes ízléstől függően 500 g-tól maximum 1 kg-ig terjedhet.

 

Extra összetevő lehet még a pektin, amelynek használatával gyorsabban elkészíthető a recepted, hiszen a sűrítési folyamat csak néhány percet vesz igénybe. Több lehetőséged is van a beszerzésére - megvásárolhatod a szupermarketben, de akár te is elkészítheted otthon. 

 

Utolsó lépések

 

Az utolsó lépésként a lekvárt még forrón a befőttes üvegekbe kell tölteni, amelyeket előtte már sterilizáltál. Javasoljuk, hogy válaszd a kínálatunkban kapható 720 ml-es FACETT befőttesüveget, mivel viszonylag nagy mennyiség belefér. 

 

Ezután jöhet rá a kupak, amely alá tanácsos befőzőcelofánt is elhelyezni - ezek szintén megtalálhatók a webshopunkban. Ha ezzel megvagy, akkor fordítsd fejjel lefelé, és hűtsd ki teljesen az üvegeket, aminek köszönhetően a lekvár tökéletes megőrzését garantáló vákuum jön létre. Ezt követően pedig rakd hideg és száraz helyre őket. 

 

Voilá, el is készültél a kitűnő lekvároddal, amelyet télen számtalan finom süteményben felhasználhatsz, de akár a pirítósodat is megkenheted vele reggelire.

 

Szőlőlekvár 

 

Mivel a szőlőnek most van a szezonja, ezért szeretnénk megosztani veled az ebből a gyümölcsből készült kedvenc lekvár receptünket. 

 

Elsőként szükséged lesz 3 kg édesebb szőlőre, amit mindenképpen moss meg, és távolítsd el közüle a túl érett darabokat. Majd önts egy csésze vizet egy edénybe, és ebben főzd a gyümölcsöt kb. 10 percig időnkénti kevergetéssel. Aztán vedd le a tűzről, és hűtsd ki. 

 

Ha ezzel megvagy, akkor kapj elő egy botmixert, és kezdd el leturmixolni, addig, ameddig csak a magok és a szárak maradnak. Ezután ugyanabban az edényben forrald fel ezt a szőlőpépet 1 ¼ csésze cukorral, 3 evőkanál pektinnel és ¼ csésze citromlével, de ez egyéni preferencia kérdése. Amikor már azt látod, hogy összeállt a lekvár, akkor kapcsold be, és még melegen mérd ki a befőttesüvegekbe. 

 

Végső gondolatok

 

A Michigani Egyetem kutatói szerint bár mindig a frissen betakarított termékek a legjobbak, a házilag befőzött áruk táplálóbbak lehetnek, mint azok a friss élelmiszerek, amelyek hosszú utat tettek meg, amíg a szupermarket polcaira kerültek. 

 

Tehát ez egy nagyszerű ok arra, hogy te is belevágj az otthoni befőzésbe. Ha pedig bármilyen kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy mely termékeinket érdemes megvásárolnod, akkor keress minket bátran