Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.11.10 15:57

Légy a takarítás nagymestere a mikroszálas törlőkendővel!

Légy a takarítás nagymestere a mikroszálas törlőkendővel!

A mikroszálas törlőkendőt leginkább egy mágneshez tudjuk hasonlítani. Az anyaga enyhén pozitív töltésű, ami azt jelenti, hogy magához vonzza a negatív töltésű szennyeződéseket, így rendkívül hatékonyan alkalmazható például a takarítás során. 

Mi is az a mikroszál?

 

Ez egy szuperfinom szintetikus fonalból készült textil, amelyet milliónyi mikroszkopikus, az emberi hajnál 100-szor finomabb szálra hasítottak. Ennek köszönhetően a törlőkendő felülete jóval nagyobb lesz, és rendkívül nedvszívóvá válik – a súlyának hétszeresét képes nedvesség formájában felszívni.

 

A legtöbbször poliészter és nejlon keverékéből készül, amelyeket egy hihetetlenül apró csövön kényszerítenek át, a másik oldalon kilépő szálak pedig összefonódnak, és akár 20-szor kisebb mikroszálakra is szétosztódnak.

 

Miért olyan hatékony a mikroszálas törlőkendő a takarításnál?

 

A gekkók egyik szuper képessége, hogy órákig képesek a plafonon lógni, ami főként egy fizikai fogalommal, a van der Waals erővel magyarázható. Ez egy gyenge vonzási erő az elektromosan semleges molekulák között, amelyek ütköznek vagy nagyon közel haladnak el egymás mellett - esetünkben ez a gekkó lábán lévő mikroszkopikus szőrszálakat jelenti. De mivel ezekből milliónyi akad, így ez az enyhe elektromágneses vonzás is megsokszorozódik. Vagyis ez a kis gyík addig nem megy sehová, amíg valaki le nem pöcköli a plafonról. 

 

Hogy miért írtuk ezt le? Ezzel a példával szerettük volna érzékeltetni, hogy mi történik akkor, amikor a mikroszálas törlőkendővel feltörlöd a szennyeződést. Mindaddig rajta marad, amíg a kendőt forró víz alatt le nem öblíted. Ez ugyanis ellazítja a mikroszálakat, és így megtöri a fentebb is említett van der Waals erőt. 

 

Nincs szükség vegyszerekre

 

Mivel a mikroszálas kendő minden más textilnél hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket a házban fellelhető felületekről, így a takarítás során nem szükséges semmilyen vegyi fertőtlenítő vagy durva tisztítószer bevetése.

 

Nem szöszöl

 

A pamuttal ellentétben a mikroszálas törlőkendő nem bolyhosodik, így ideális üveg főzőlapok, ablakok, tükrök és elektronikai készülékek vázának csíkmentes tisztítására. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ne használd a kütyüid belsejében, mivel a tipikus mikroszálas törlőkendő nem statikus. 

 

Antimikrobiális

 

A mikroszálas törlőkendő olyan anyaggal rendelkezik, amely képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat. Tehát a baktériumok, gombák és egyes vírusok nem férnek hozzá a mikroszálakhoz. De a kendőben lévő szálak mérete határozza meg főként a felszedett mikrobák méretét. Egy átlagos mikroszálas törlőkendő rostjainak átmérője 3-5 mikron között van, amelynek köszönhetően képes felszívni a pollent és a legtöbb tipikus baktériumot.

 

Tisztítsd meg vele például a telefonod képernyőjét!

 

A mobilod egy olyan eszköz, amelyet sokszor megérintesz, ezért szinte mindig le kell törölni, amelyhez nyugodtan használhatod a 4 db-os mikroszálas törlőkendő csomagunkat

 

Javasojuk, hogy a tisztítás ideje alatt kapcsold ki! Majd óvatosan töröld le a képernyőjét egy száraz kendővel, hogy eltávolítsd az ujjlenyomatokat és a szennyeződéseket. Amennyiben továbbra is akadnak rajta makacs foltok, akkor nedvesítsd meg a törlőkendőt meleg, szappanos vízzel - fontos, hogy ne áztasd be -, és haladj végig a felületen még egyszer. De ugyanez az eljárás a laptopod vagy a tévéd esetében is.


A fentebb leírtak is remekül bizonyítják, hogy a mikroszálas törlőkendőnek elengedhetetlen részét kell képeznie a háztartásnak. Amennyiben pedig másféle konyhai textilek is érdekelnek, akkor javasoljuk, hogy nézz körül a webáruházunkban.