Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.04.19 12:14

A tálalás művészete

A tálalás művészete

Nyűgözzük le szeretteinket a következő étkezésekor, vagy vendégeinket egy ünnepi vacsorán művészi tálalással! Így a finom díszítésnek és a részletekre való odafigyelésnek köszönhetően az étkezés minden érzékszerv számára élménnyé válik.

 

Most pedig végigmegyünk az asztali etikett csínján-bínján az étkészlet megfelelő elrendezésétől kezdve a szép esztétikai megjelenésig.

Találjunk ihletet a tálaláshoz!

 

A terítés első lépcsője az esztétika kitalálása. Ez azt jelenti, hogy valamiből ihletet kell meríteni, legyen az egy szín, egy szezonális virág vagy egy porcelán minta. Ha az asztalt erre az egy darabra építjük, leegyszerűsíti a folyamatot, és áramvonalas stílust biztosít.

 

Öltöztessük fel az asztalt!

 

Miután kiválasztottunk egy elemet, amely köré építhetjük az asztalt, válasszunk kiegészítő színeket a terítőnek, a virágoknak, a gyertyáknak, a terítékeknek, stb. 

 

A terítőnek például ki kell egészítenie az otthonunk dekorációját is. A hosszan lehajtható verziók egy kis luxus érzését közvetítik majd, míg a rövidebb változatok a hétköznapibb összejövetelekhez is használhatók. A világosabb színek és a lágy nyomatok fényesebbé tehetik a helyiséget, de nem a legideálisabbak, mivel könnyedén meglátszanak rajta a foltok.

 

De az asztali futók is egyszerű módját jelentik az étkezőasztal védelmének és öltöztetésének. Mivel bőséges teret adnak az inspirációnak, a dekoráció, a középső részek és a gyertyák középpontjaként szolgálva.

 

Étkészlet az attraktív tálaláshoz

 

A következő lépés az étkészlet kiválasztása. Az étlap méretétől és terjedelmétől függően különféle tányérok és edények kombinációját fogjuk használni a tálaláshoz.

 

Melyik a legjobb?

 

A mindennapi használatra szánt étkészlet kiválasztásakor arra kell összpontosítanunk, hogy praktikus és tartós legyen, mivel folyamatosan ki van téve a repedésnek és törésnek, ezért jó választás lehet egy finom porcelán vagy csontporcelán változat. Ez az anyag ugyanis világszerte ismert az erősségéről és tartósságáról, ezért valószínűleg jobban bírja majd a használatot. De az előnyeiről már egy korábbi bejegyzésben is írtunk. 

 

Ha a stílusáról és színéről van szó, csak a képzeletünk szab határt! Vessük be nyugodtan a kreativitásunkat! Keverjük össze a különböző elemeket és étkészleteket, hogy egyedi és gyönyörű terítéket tudjunk megalkotni! Továbbá, ha színt és textúrát adunk hozzá, akkor a szürke hétköznapok is egy kicsit különlegesebbek lesznek. 

 

Jöhetnek az evőeszközök

 

Az evőeszközök elrendezése és használati sorrendje gyakran zavaró, különösen többfogásos vacsora elfogyasztása esetén. Az ökölszabály az, hogy kezdjük kívülről befelé! Vagyis rakjuk azokat az eszcájgokat a tányér legkülső oldalára, ami az első fogáshoz szükséges, és így tovább.

 

Ne felejtsük el a poharakat!

 

Nincs jó vacsora finom italok nélkül, amelyekhez a poharak elrendezése meglehetősen egyszerű. Természetesen a számuk a fogások mennyiségétől és a felszolgált bortól is függ. Egyszerűen csak helyezzük a vizespoharat a kés fölé a tányér jobb oldalán, a vörösboros poharat pedig jobbra, kissé lejjebb, így a poharak végül balról jobbra átlós vonalat alkotnak az asztalon. 

 

Válasszuk ki a szalvétát!

 

A szalvéták végső simítást adnak a terítéknek, és könnyen elhelyezhetők az evőeszközök alá. Választhatunk papírszalvétát is, de a különlegesebb alkalmakra jobban megfelelnek a pamutszalvéták, amelyek hajtogatásának ezernyi módja van. Talán a legegyszerűbb az, ha áthúzzuk őket egy gyönyörű szalvétagyűrűn, amely önmagáért beszél, és egy újabb dizájnelemként szolgál az asztalon.

 

Ennyit terveztünk mára. Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikkünket.