Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.08.29 15:46

A pamut lepedő kapcsán felmerülő tévhitek

A pamut lepedő kapcsán felmerülő tévhitek

A legjobb pamut lepedő kiválasztása egy igazi aknamező lehet, mivel rengeteg téves információ kering a piacon. Pontosan emiatt ebben a cikkünkben szeretnénk eloszlatni néhány mítoszt ezzel a témával kapcsolatban. 

A nagyobb szálszám jobb lepedőt eredményez

 

Bár bizonyos dolgok minden bizonnyal jobbak, ha nagyobbak, a szálak száma nem feltétlenül tartozik ezek közé. Bizonyos mértékig ugyan szerepet játszik abban, hogy az anyag milyen érzést kelt, de a szálak száma nem mond semmit a matéria tartósságáról, minőségéről vagy légáteresztő képességéről. 

 

Valójában a tényleges feladata a sűrűség mérése, ami annyit jelent, hogy minél nagyobb a szám, annál több szál van a lepedőben. De, ha túl magas, akkor a szövés túl szoros lesz, és a levegő sem fog jól keringeni. Ez pedig egyáltalán nem ideális egy kényelmes éjszakai pihenéshez. 

 

Minden pamut lepedő egyforma

 

Habár minden pamut alapanyagból készült lepedő ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik - távol tartja a nedvességet a bőrödtől, és kevésbé valószínű, hogy foltosodni kezd, mint a poliészter keverékek, a hosszú szálú pamut lepedő észrevehetően puhább. 

 

De az ágynemű szövése is befolyásolja az érzést. A sima szövésű pamut, amelyet egyenlő számú függőleges és vízszintes fonalból szőnek, a legolcsóbb. A pamut perkál viszont egy előkelő szövés, amely ropogós tapintású, és hosszabb, tartósabb élettartammal rendelkezik. 

 

Végezetül pedig ott van még a pamut szatén, amely több függőleges, mint vízszintes fonalat tartalmaz. Ez puhább, simább és fényesebb anyagot eredményez, de valószínűbb, hogy könnyebben foltosodik és elszakad, mint a sima szövés. Ezenkívül találhatsz még jacquard és damaszt szövéseket is, amelyek ugyanolyan tartósak, mint a sima szövések, és érzetre texturáltabbak, de jóval drágábbak is.

 

Fehér vs. színes

 

Félreértés ne essék, szeretjük a színeket, mintákat és formákat, értük élünk, de a legtöbb esetben a fehér szín az uralkodó. Ezen pedig nincs is mit csodálkozni, hiszen ez az árnyalat a a tisztaság érzetét kelti, és kevésbé zsúfolttá teszi a hálószobádat. 

 

A másik dolog pedig az, hogy a fehér ágyneműk általában könnyebben tisztíthatók, moshatók és száríthatók, így a karbantartásukra egyáltalán nem szükséges sokat költeni. Amennyiben érdekelnek a fehér lepedők további előnyei, akkor ajánljuk elolvasásra egy korábbi blogcikkünket

 

Nos, most, hogy ezt tisztáztuk nézzük meg néhány előnyét is!

 

Először is pamut puha és nem irritálja a bőrt. A szintetikus szálak gyakran okoznak allergiás fellángolásokat és viszketést, ami rontja az alvás minőségét. Ezzel szemben ez a matéria finom tapintású a bőrön, és nagyszerű kényelmet biztosít egész éjszaka.

 

Aztán nem mehetünk el az egyik legfontosabb tulajdonsága mellett, ami nem más, mint a légáteresztő képessége. Vagyis felszívja a test verejtékét, és lehetővé teszi annak elpárologtatását. Ennek megfelelően a nyári hónapokban hűvös marad, télen pedig melegen tart. 

 

Végezetül a pamut lepedők vásárlása azért is megfontolandó, mert ez a szövet igazán tartós. Nem számít, milyen gyakran mosod őket, megőrzik a minőségüket.

 

Végső gondolatok

 

A hánykolódó éjszakát általában szorosan követi egy kávés bögrékkel és az asztal melletti bólogatással teli nap. Ha azonban arra törekszel, hogy a lehető legjobban alakítsd ki az ágyadat, akkor a pihenésed zavartalan lesz. Ehhez pedig az egyik legjobb választást a pamut lepedőink jelentik, amit remekül alátámasztanak a fentebb felsorolt előnyeik is. 

 

Reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült kicsit felcsigázni a pamut lepedők iránt. Amennyiben elakadnál a vásárlás során, akkor nyugodtan keress meg minket, szívesen segítünk.