Dekoráld otthonodat velünk!

Kérdése van? Hívjon minket! 06-20/252-1552

Vagy írjon nekünk: info@lakberbazar.hu

Blog
Nyitrai Krisztina
2022.06.14 09:21

A fényáteresztő függönyök megfelelő rétegezése

A fényáteresztő függönyök megfelelő rétegezése

Mindig is tetszettek a fényáteresztő függönyök, de nem vagy biztos benne, hogyan illeszd őket be az otthonod dekorációjába? Akkor mindenképpen olvass tovább, hiszen ebben az útmutatónkban hoztunk néhány praktikus ötletet a rétegezésükre.

 

Egyébként a blogunkban foglalkoztunk már korábban hasonló témával, de ott konkrétan a vitrázs függönyöket vettük górcső alá.

 

Felakasztásuk

 

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, fontos, hogy ismerjük a leggyakoribb típusait, amelyek nem mások, mint a pamut, a poliészter, a sifon, a selyem és a voile.

 

Mindenképpen olyan matériát válassz, amely illeszkedik a szoba hangulatához. A pamut például ideális az egyszerű, hétköznapi helyiségekbe, míg a selyem jobban illeszkedik a kifinomultabb bútorokhoz.

 

Ezután győződj meg arról, hogy kéznél van-e a megfelelő függönykarnis. Mivel az áttetsző függönyök viszonylag könnyűek, így választhatsz akár vékonyabb és vastagabb függönyrudat is. De azért nem árt ügyelned arra, hogy olyan mellett tedd le a voksodat, amely megfelel a szoba stílusának és a függöny igényeinek. Mondjuk egy vaskos fából készült függönyrúd egyáltalán nem illik egy shabby-chic stílusú nappaliba (kopott eleganciát jelent, melynek keretein belül megférnek például a kopottas bútorok egy kristálycsillárral). 

 

Sötétítő függönyök a fényáteresztő függönyök felett

 

Ha a fényáteresztő függönyöket az ablaküveg közelében, a sötétítő függönyöket pedig a szoba belseje felé helyezed el, akkor nappal és a sötétebb órákban is egyaránt megőrizheted a magánélet védelmét.

 

Napközben a sötétítő függönyöket elhúzva lehetővé teheted a természetes fény beáramlását a helyiségbe. A fényáteresztő függönyök pedig ezt még jobban elősegítik, de azért a nyári hónapokban tompítják a kemény napfényt.

 

Mindez fordítva

 

A sötétítő függönyök javíthatják az alvást, de előnyben részesítheted a szoba belsejébe néző fényáteresztő függönyök vizuális lágyságát is. Ez a modern rétegezési stílus tökéletes, ha egy kis kortárs csavart szeretnél csempészni egy hagyományos megjelenésű ablakba. 

 

A fényáteresztő függöny belül történő megjelenítése elegáns módja bármely szoba dekorációjának lágyításához. Hagyhatod lelógva, vagy a megkötőkkel visszahúzhatod a teátrálisabb és romantikusabb hatás érdekében.

 

Megfelelő végződés megtalálása

 

Az áttetsző függönynek különböző végződései léteznek, és ha a sötétítő előtt használod, akkor az egységes megjelenés érdekében válassz olyan stílusú végződéssel rendelkezőt, mint amilyen a sötétítőé is. 

 

Amennyiben viszont fordítva rakod fel őket, akkor nagyobb rugalmasságot kell biztosítanod a fényáteresztő függönynek. Mivel csak a sötétítő függöny elhúzásakor látszik majd, így ehhez nem kell egységes megjelenést kialakítani.

 

Függetlenül attól, hogy a sötétítő függönyök felső vagy alaprétegként lesznek felhelyezve, itt nagy jelentőséggel bír a tökéletes végződési stílus kiválasztása, hogy a függönyök teljesen elzárhassák a kívülről beérkező fényt. Kétféle létezik belőle - a ceruzás redős és a redős.

 

Tökéletes magasságban és szélességben történő felszerelés

 

Próbáld meg a függönyrudat 10-12 hüvelykkel a szoba ablaka fölé elhelyezni, mivel ez segít majd teljesen elzárni a napfényt! 

 

Ami pedig a szélességet illeti, az ablak egyik oldalról a másikra történő lefedéséhez mérd meg az ablak szélességét. Miután pedig ez megtörtént, duplázd meg ezt a számot, hogy teljesen lefedd az adott nyílászárót. 

 

Végső gondolatok


Ez minden, amit a fényáteresztő rétegezéséről szerettünk volna elmondani. Amennyiben még mindig van néhány sötét folt a témával kapcsolatban, vagy egyéb kérdésed merült volna fel, akkor ne habozz megkeresni minket.